Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami

0 (0 ocen)

Pyszne, mało kaloryczne pulpeciki z dużą ilością warzyw. Świetnie komponują się z dodatkiem kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego,
    por,
    cukinia,
    marchewka,
    1/2 bakłażana,
    czerwona papryka,
    puszka pomidorów krojonych,
    jajko,
    łyżka musztardy,
    2 czubate łyżki otrębów owsianych,
    sól, pieprz,
    czosnek,
    ostra papryka,
    świeża bazylia,
    200g mozarelli.

Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki.

    Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy