Pulpeciki z wkładką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla zwolenników polskiej kuchni. Pulpety w nieco innej, równie smacznej odsłonie.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 4-5 osób
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    słoik ogórków konserwowych
    przyprawa do mięsa mielonego
    jajko, sól, pieprz,vegeta, bułka tarta, pietruszka natka, ziele angielskie, liść laurowy, kostka rosołowa
    2 łyżki mąki
    oliwa

Pulpeciki z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawić sola, vegetą, pietruszką, pieprzem. Wyrobić mięso mielone. Ogórek pokroić w kostkę.
  • Pulpeciki przygotowane na patelnię 2. Formować pulpeciki, w środek wkładając pokrojone ogórki. Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
  • 3. Pulpety obsmażyć na rumiano (najlepiej w głębokim naczyniu, u mnie jest to patelnia wok). Dodać małą salaterkę pokrojonych ogórków. Wszystko podsmażać na wolnym ogniu ok 10 minut.
  • 4. Pulpety zalać gorącą wod (ok 1 l). Dodać kostkę rosołową 4 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Całość dusić ok 15-20 min. Do sosu dodać rozrobioną z wodą mąkę i doprowadzić do wrzenia.
  • 5. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi dużej ilości sosu, to zmniejszamy ilość wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy