Pulpeciki z warzywami w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardo smaczna i oryginalna potrawa, którą wymyśliłem ze składników jakie akurat miałem w lodówce. Dla fanów kurek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    200g kurek
    100 ml śmietany 18%
    2 jajka
    śliwki suszone – 75g
    koperek
    natka pietruszki
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    papryka słodka
    łyżka mąki

Pulpeciki z warzywami w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu trzemy warzywa na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy na drobno.
  • 2. Mięso mielone wrzucamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy warzywa i koperek. Wszystko przyprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem i papryką. Wyrabiamy mięso i formujemy w małe kulki, następnie wrzucamy je do wody po warzywach i gotujemy do wypłynięcia.
  • 3. Z pozostałej wody tworzymy bazę do sosu. Wrzucamy umyte kurki i podgotowujemy ok. 30 min na małym ogniu. Zostawiamy do przestygnięcia.
  • 4. Po przestygnięciu dodajemy śmietanę, łyżkę mąki i mieszamy do zgęstnienia. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i wrzucamy w to klopsiki. Gotujemy na małym ogniu aż pulpeciki przejdą sosem i staną się miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy