Pulpeciki z warzywami w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu trzemy warzywa na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy na drobno.
2.Mięso mielone wrzucamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy warzywa i koperek. Wszystko przyprawiamy przyprawa uniwersalna, pieprzem i papryką. Wyrabiamy mięso i formujemy w małe kulki, następnie wrzucamy je do wody po warzywach i gotujemy do wypłynięcia.
3.Z pozostałej wody tworzymy bazę do sosu. Wrzucamy umyte kurki i podgotowujemy ok. 30 min na małym ogniu. Zostawiamy do przestygnięcia.
4.Po przestygnięciu dodajemy śmietanę, łyżkę mąki i mieszamy do zgęstnienia. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i wrzucamy w to klopsiki. Gotujemy na małym ogniu aż pulpeciki przejdą sosem i staną się miękkie.
Komentarze