Pulpeciki z tagliatelle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki i od tej pory często gości na naszych stołach.Pychota!

  • 30 min

Składniki:

  • Na pulpety potrzebujemy:
    *60 dag mięsa mielonego (ja zrobiłam z indyczego)
    *1 jajko
    *sól, pieprz
    *szczypta papryki ostrej mielonej
    *starty ząbek czosnku
    *łyżeczka suszonego oregano
    *2 łyżki utartego sera żółtego
    * ok. 3 łyżki bułki tartej
    *olej do obsmażenia

    Na sos:
    *słoiczek przecieru pomidorowego
    *cebula
    *sól
    *oregano i bazylia suszona
    *pół łyżeczki cukru
    *2 łyżki oleju

    Dodatkowo potrzebujemy:
    *opakowanie makaronu tagliatelle
    *ser żółty do posypania potrawy

Pulpeciki z tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wyrabiamy z resztą składników.
    Formujemy kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) i smażymy ze wszystkich stron.Odstawiamy i bierzemy się za przygotowanie sosu.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej drobno pokrojoną cebulę,aż się zeszkli.Dodajemy do niej przecier i zagotowujemy.
    Następnie przyprawiamy do smaku solą, cukrem, oregano i bazylią.Można dodać odrobinę śmietany.Chwilkę razem gotujemy.
  • Krok po kroku 3. Dodajemy do gotowego sosu wcześniej przygotowane pulpeciki i wszystko razem mieszamy.
    Podajemy z makaronem i posypujemy żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy