Pulpeciki z sosem cebulowym i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pulpety: Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę kroimy cebulę w malutką kostkę. Czosnek siekamy.
Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę, mieszamy. Dodajemy przyprawy i jajo. Formujemy małe kuleczki i smażymy.
2. Sos: Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na tłuszczu ze smażenia pulpetów. Do garnka wlewamy wodę(ok.700ml) i dodajemy ziele, liść, sól i pieprz oraz majeranek. Gotujemy. Dodajemy cebulę odsączoną z tłuszczu. Gdy woda będzie wrzeć dodajemy pulpety. Gotujemy 15min. Dokładamy śmietanę , mieszamy. Mąkę mieszamy z wodą, do momentu aby nie było grudek. Dodajemy i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 15 min.
3. Frytki: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Smażymy, aż się zrumienią. Posypujemy solą, pieprzem i ew. przyprawą.
Komentarze