Pulpeciki z sosem cebulowym i frytkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pychota!

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    •mięso mielone - 300g
    •1 cebula
    •garść bułki tartej
    •mleko(na oko)
    •majeranek 1 łyżeczka
    •czosnek 1 ząbek
    •szczypta przyprawy do kurczaka pikantnej
    •sól
    •jajko
    •pieprz
    Sos cebulowy:
    •1 cebula
    •ziele angielskie
    •liść laurowy
    •2 łyżki śmietany
    •3 łyżki mąki
    •7 łyżek wody
    •tłuszcz ze smażenia pulpetów
    •majeranek 1 łyżeczka
    •sól
    •pieprz
    Frytki:
    •3 ziemniaki
    •olej
    •sól
    •pieprz
    • ew. przyprawa do ziemniaków i frytek( najlepiej jej nie dodawać)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki z sosem cebulowym i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pulpety: Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę kroimy cebulę w malutką kostkę. Czosnek siekamy.
    Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę, mieszamy. Dodajemy przyprawy i jajo. Formujemy małe kuleczki i smażymy.

    2. Sos: Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na tłuszczu ze smażenia pulpetów. Do garnka wlewamy wodę(ok.700ml) i dodajemy ziele, liść, sól i pieprz oraz majeranek. Gotujemy. Dodajemy cebulę odsączoną z tłuszczu. Gdy woda będzie wrzeć dodajemy pulpety. Gotujemy 15min. Dokładamy śmietanę , mieszamy. Mąkę mieszamy z wodą, do momentu aby nie było grudek. Dodajemy i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 15 min.

    3. Frytki: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Smażymy, aż się zrumienią. Posypujemy solą, pieprzem i ew. przyprawą.

Porady

Z pozostałego sosu można zrobić zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować