Pulpeciki z piekarnika

4.5 (190 ocen)

  • 10 min

Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja smacznych pulpecików.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej (resztki z poprzedniego obiadu)
    otręby pszenne
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, jajko, rozgnieciony ząbek czosnku, ryż lub kaszę i tyle otrębów pszennych, aby wyrobić dość gęstą masę. Formujemy małe kulki.
  • 2. Na blasze gładziemy papier do pieczenia i na nim układamy pulpeciki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z surówką z kiszonych ogróków i cebuli, można dodać ulubiony sos.

Porady

Zamiast pieprzu ziołowego można użyć suszonych ziół, np. ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować