Pulpety z niespodzianką w sosie serowym

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja obiadowa.

Składniki:

  • Na osiem dość sporych pulpecików:
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    mąka do obtoczenia pulpecików
    1 gruby plaster sera żółtego
    1 mały ogórek konserwowy
    kawałek cienkiej kiełbasy
    2 bloczki topionego serka kremowego ( 200g)
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    sól , pieprz , suszona bazylia , chili
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sos serowy

Pulpety z niespodzianką w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalewamy 1 l. wody , wkładamy serki , gotujemy do całkowitego rozpuszczenia-przyprawiamy solą , pieprzem , chili i bazylią ( próbujemy w razie potrzeby doprawiamy)
  • zlepiamy pulpeciki 2. Kiełbasę i ogórka kroimy w plasterki , ser w kostkę.
    Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą sól i pieprz.
    Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
    Bierzemy ręką trochę mięsa rozpłaszczamy na dłoni kładziemy plaster kiełbasy , ser i ogórka.Zlepiamy pulpecika , obtaczamy delikatnie w mące.Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników.
  • gotowe pulpeciki w sosie 3. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka z rozpuszczonymi serkami , gotujemy ok 7-8 min. Po tym czasie śmietanę mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru z garnka-przelewamy do sosu , delikatnie mieszamy , dusimy 3-4 min.
    Gotowe posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Pulpeciki podajemy z ziemniakami z wody lub grubym makaronem typu świderki bądź penne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować