Pulpety z niespodzianką w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka nalewamy 1 l. wody , wkładamy serki , gotujemy do całkowitego rozpuszczenia-przyprawiamy solą , pieprzem , chili i bazylią ( próbujemy w razie potrzeby doprawiamy)
2.Kiełbasę i ogórka kroimy w plasterki , ser w kostkę.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą sól i pieprz.
Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Bierzemy ręką trochę mięsa rozpłaszczamy na dłoni kładziemy plaster kiełbasy , ser i ogórka.Zlepiamy pulpecika , obtaczamy delikatnie w mące.Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników.
3.Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka z rozpuszczonymi serkami , gotujemy ok 7-8 min. Po tym czasie śmietanę mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru z garnka-przelewamy do sosu , delikatnie mieszamy , dusimy 3-4 min.
Gotowe posypujemy posiekanym koperkiem.
Porady
Pulpeciki podajemy z ziemniakami z wody lub grubym makaronem typu świderki bądź penne.
Komentarze