PULPECIKI z KURCZAKA

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Mięciutkie pulpeciki z kurczaka i chleba z delikatnie chrupiącą panierką, którą dzieci uwielbiają. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym smakoszom...i nie tylko :)

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
    1 ugotwana mała marchewka (opcjonalnie)
    ok. 50 g chleba lub bułki (bez skórki, może być czerstwy)
    ok. 30 ml mleka
    20 g startego sera typu parmezan
    1 żółtko
    natka pietruszki
    sól

    oliwa z oliwek 
    grysik
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb namocz w mleku na ok. 5 min.W misce połącz startą na drobnych oczkach ugotowaną marchewkę, mielone mięso (możesz pomielić je rozdrabniaczem; pokrój na małe kawałeczki, a następnie zmiksuj na małych obrotach) z odciśniętym z mleka chlebem, dodaj starty na drobnej tarce ser, żółtko, pietruszkę, i dopraw do smaku. Dokładnie wyrób (ciasto będzie dość klejące).
  • image-01eya2m 2. Na talerz wysyp grysik. Mokrymi rękami formuj małe pulpeciki, obtaczaj w grysiku i smaż na patelni z odrobina oliwy z oliwek.
  • image-1xeb0be 3. Gotowe pulpeciki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy. Podaj z sałatką lub ulubionymi warzywami.

Porady

Jeśli przygotowujesz pulpeciki z większej ilości mięsa dodaj całe jajko. Dla bardzo małych dzieci pulpeciki można ugotować. Przygotuj wywar warzywny, a następnie formuj pulpeciki i nie obtaczając ich w gryciku wrzucaj do wrzącego bulionu. Są gotowe w parę minut (czas gotowania zależy od wielkości kuleczek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować