PULPECIKI z GRILLA z MIĘTOWYM DIPEM TZATZIKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne chude mięso wołowe z przyprawami, uformowane w pulpeciki pieczone na ruszcie podawane z pysznym dipem na bazie jogurtu greckiego i świeżego ogórka.

  • 30 min

Składniki:

  • na pulpeciki:
    500g mielonego mięsa wołowego
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub 1 jajko
    1malutki ząbek czosnku
    ostra papryczka peperoncino (świeża lub w proszku)
    świeży imbir (ilość wg uznania)
    natka kolendry lub pietruszki
    mięta
    1 łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie)
    sól
    olej

    na tzatziki:
    1 średni zielony ogórek (ok.200g)
    ok. 300 ml gęstego jogurtu greckiego
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1 pęczek mięty
    1 ząbek czosnku (wg uznania)
    sól
    świeżo mielony pieprz

    pomidor do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Pulpety Tzatziki Grill

Pulpeciki z grilla z miętowym dipem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mizerię.
    Ogórek potrzeć na grubej tarce lekko posoli, pozostawić na 10 min., a następnie odcisnąc z soku i przełożyc do miski. Dodać jogurt, sok z cytryny, posiekaną miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą, pieprzem i dokłądnie połaczyć składniki. Całość przełożyć do miseczki przykryć i wstawić do lodówki.
  • 2. Zioła drobno posiekać, imbir zetrzeć na drobnej tarce.
    W misce połaczyć mielone mięso z jogurtem lub jajkiem, dodać zioła, peperoncino, imbir, przeciśniety czosnek oraz przyprawę garam masala. Doprawić solą i dokładnie połączyć składniki.
  • 3. Podzilić masę na ok. 8 równych porcji, uformować z każdej z nich podłużny pulpecik i wcisnąć do środka drewniany pomoczony w wodzie patyczek do szłyków. Dokładnie docisnąć i uformować dłonią pulpeciki. Posmarować odrobiną oleju.
  • image-12ar9wa 4. Mocno rozgrzać grill i piec mięso przez ok 8 min., obracając od czasu do czasu w czasie pieczenia.
  • 5. Podawać z miętową mizerią udekorowane pomidorem.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli mięso po połączeniu składników będzie zbyt luźne można dodać łyżkę mąki. Pulpeciki można przygotować z różnego mięsa: drobiowego, cielęcego, wieprzowego lub z baraniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować