Mięso mielone, trochę odtłuszczone przez dodatek kaszy jaglanej – podane inaczej w liściach młodej kapusty. Polane sosem ze świeżych pomidorków – super obiad.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 10 sztuk:
60 dag mięsa mielonego z łopatki
1 woreczek kaszy jaglanej(15 dag)
1 łyżeczka suszoych warzyw(szczypiorek, pietruszka)
Sól, pieprz do smaku
2 pomidory
1 główka młodej kapusty
Sos pomidorowy:
1 kg świeżych pomidorów
Sól, pieprz, suszona bazylia do smaku
1 kostka rosołowa
Mąka do zagęszczenia sosu
1 łyżka śmietanki 18%
Pulpeciki wieprzowe z kaszą jaglaną w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić w woreczku. Do miski przełożyć mięso, kaszę jaglaną, suszone, zmiażdżone zioła, sól, pieprz do smaku, wyrobić na jednolitą masę.
Kapustę zalać wrzątkiem, oddzielać liście. Następnie zdjąć z liści grube części. Każdy liść przekroić na pół. Na liściach układać porcję mięsa, podwinąć dół, zwinąć w rulon, górę odsłonić, ewentualnie uzupełnić masą mięsną. W naczyniu żaroodpornym na dno ułożyć liście kapusty oraz rulony z mięsem, jeden przy drugim. Na górę każdego ułożyć plasterk pomidora oraz w wolna miejsca. Zalać przestudzoną letnią wodą do ¾ wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekać około 20 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i zapiekać około 40 minut do miekkosci liści kapusty.
Pomidory opłukąć, przekroić na 4 części, odciąć nasadę. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Przeterzeć przez sitko, dodać do smaku przyprawy, kostkę rosołową, gotować około 10 minut, zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Zagotować, dodać śmietankę, wymieszać.
Komentarze