Pulpeciki wieprzowe w sosie szpinakowym

0 (0 ocen)

Danie to zawiera mnóstwo wartościowych witamin.

Składniki:

  • * 400g mięsa mielonego wieprzowego
    * 1 jajko
    * 1/2 cebuli
    * 1/2 małej bułki
    * 2 łyżki bułki tartej
    * 6 łyżek mleka
    * sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa do smaku
    * 3 łyżki mąki do obtoczenia
    * olej do smażenia

    Sos szpinakowy
    * 2 szklanki wody
    * 1 kostka rosołowa
    * 100g świeżego szpinaku
    * 2 łyżki mąki
    * 2 duże ząbki czosnku
    * łyżka śmietany
    * sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chille, oregano, rozmaryn, koperek do smaku

Pulpeciki wieprzowe w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki wieprzowe w sosie szpinakowym 1. Bułkę namoczyć w mleku, dodać jajko, drobno posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Wymieszać i doprawić przyprawami. Z mięsa lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju. Umyty szpinak rozdrobnić w blenderze z dodatkiem kilku łyżek wody. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową, zagotować. Do koktajlu szpinakowego dodać śmietanę i mąkę. Z pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać, wlać do rosołu (jeżeli trzeba zmiksować blenderem jeszcze raz). Dorzucić do niego pulpeciki i chwilkę podgotować. Doprawić do smaku przeprawami, polać śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy