Pulpeciki w sosie śmietankowo-cebulowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos śmietankowo-cebulowy z dodatkiem białego wina smakuje wybornie. Uwielbiam takie delikatne i puszyste sosy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpeciki:
    - ½ kg mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - sól, pieprz do smaku
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    Sos:
    - 2 średniej wielkości cebule
    - 100 ml śmietany min 18 %
    - vegeta
    - liść laurowy, ziele angielskie
    - 1,5 szklanki wody
    - kostka rosołowa
    - 20 ml białego wina wytrawnego
    - 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki w sosie śmietankowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp odrobinę bulki tartej. Uformuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w paski. Zeszklij na patelni. Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i dodaj kostkę rosołową. Wrzuć podsmażoną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę. Wrzuć usmażone wcześniej pulpeciki. Dodaj przyprawy do smaku. W słoiczku roztrzep śmietanę z mąką. Wlej do gotującego się sosu. Dodaj białe wino. Gotuj przez chwilkę na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować