Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do miski,dodajemy jajko oraz niewielką ilość bułki tartej.Zetrzeć na tarce o małych oczkach cebulę,doprawić przyprawą do mielonego.Formujemy małe pulpeciki.
2.Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i chwilę gotujemy.
3.Sos pomidorowy: gotujemy około 1,5 litra wody.Dodajemy liść laurowy,ziele angielskie i kostki rosołowe.Dodajemy koncentrat pomidorowy.
4.Do czystego słoika wlewamy niewielką ilość zimnej wody,dodajemy mąkę i śmietanę.Zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy.Do powstałej mieszaniny wlewamy 2-3 łyżki niezaprawionego sosu pomidorowego i ponownie wstrząsamy słoikiem.Wlewamy pomału do garnka z sosem pomidorowym.Sos doprawiamy solą i pieprzem.
5.Gotowe pulpeciki najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką-dla mnie najlepsza jest z marchewki i jabłka.Palce lizać:)
Porady
Pulpeciki najlepiej formować lekko wilgotnymi rękami-wtedy mięso łatwiej wygładzić.
Komentarze