Pulpeciki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój syn i mąż dosłownie je pochłaniają ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pulpety:1/2 kg mięsa mielonego,bułka tarta,przyprawa do mięsa mielonego,jajko,cebula,liść laurowy,ziele angielskie
    Sos pomidorowy:około 1,5 litra wody,koncentrat pomidorowy,3 łyżki śmietany 18%,2-3 łyżki mąki pszennej,dwie kostki rosołowe,liść laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz.

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do miski,dodajemy jajko oraz niewielką ilość bułki tartej.Zetrzeć na tarce o małych oczkach cebulę,doprawić przyprawą do mielonego.Formujemy małe pulpeciki.
  • 2. Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i chwilę gotujemy.
  • 3. Sos pomidorowy: gotujemy około 1,5 litra wody.Dodajemy liść laurowy,ziele angielskie i kostki rosołowe.Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 4. Do czystego słoika wlewamy niewielką ilość zimnej wody,dodajemy mąkę i śmietanę.Zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy.Do powstałej mieszaniny wlewamy 2-3 łyżki niezaprawionego sosu pomidorowego i ponownie wstrząsamy słoikiem.Wlewamy pomału do garnka z sosem pomidorowym.Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Gotowe pulpeciki najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką-dla mnie najlepsza jest z marchewki i jabłka.Palce lizać:)

Porady

Pulpeciki najlepiej formować lekko wilgotnymi rękami-wtedy mięso łatwiej wygładzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy