pulpeciki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ulubione danie mojej córeczki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • około 700g mięsa mielonego
    czerstwa bułka namoczona w wodzie
    2 łyżki kaszy manny
    jajko sól, pieprz, papryka zioła prowansalskie lub świeża natka pietruszki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
    sos: puszka pomidorów w puszce rozdrobnionych, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka cukru( jeśli sos jest za kwaśny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso bułkę kaszę manną jajko i przyprawy (cebule i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach) wyrabiamy na gładką masę jeżeli mięso klei się do rąk dodajemy więcej kaszy manny. formujemy zgrabne pulpeciki i albo opiekamy ja na patelni albo pieczemy w piekarniku.
    na patelni rumienimy (na oleju) pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek wlewamy pomidory i dodajemy resztę składników dusimy pod przykryciem mieszając aby sos się nie przypalił. jeżeli jest go mało lub szybko paruje możemy dodać około 200 ml wody. po około 40 min dodajemy pulpeciki o dusimy dalej około 15-20 min w zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę wody. znakomicie smakuje z ziemniakami ale też z makaronem
    smacznego:)

Porady

aby przy wyrabianiu mięso nie przyklejało się do dłoni smarujemy je olejem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować