Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso bułkę kaszę manną jajko i przyprawy (cebule i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach) wyrabiamy na gładką masę jeżeli mięso klei się do rąk dodajemy więcej kaszy manny. formujemy zgrabne pulpeciki i albo opiekamy ja na patelni albo pieczemy w piekarniku.
na patelni rumienimy (na oleju) pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek wlewamy pomidory i dodajemy resztę składników dusimy pod przykryciem mieszając aby sos się nie przypalił. jeżeli jest go mało lub szybko paruje możemy dodać około 200 ml wody. po około 40 min dodajemy pulpeciki o dusimy dalej około 15-20 min w zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę wody. znakomicie smakuje z ziemniakami ale też z makaronem
smacznego:)
Porady
aby przy wyrabianiu mięso nie przyklejało się do dłoni smarujemy je olejem
Komentarze