Pulpeciki w sosie pomidorowym

5 (140 ocen)

  • 30 min

Do tych pulpecików systematycznie powracam, bo działają kojąco na mój żołądek, podniebienie i nastrój.

  • 30 min

Składniki:

  • Pulpeciki:

    pół kg mięsa wieprzowego mielonego (może by pół na pól wieprzowina z wołowiną)
    1 jajko
    1 rozduszony ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    3 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej
    duża szczypta czarnego pieprzu
    1 łyżeczka soli

    Sos pomidorowy:

    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżka masła
    1 łyżka oliwy
    Pół słoiczka koncentratu pomidorowego (lub 700 g przecieru pomidorowego)
    szczypta cukru
    sól i pieprz
    100 ml pełnotłustego mleka
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w sosie pomidorowym 1. Składniki na pulpeciki wymieszaj w dużej misce i ulep kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóż na tacy lub półmisku, przykryj folią i wstaw na pół godziny do lodówki.
    Cebulę, czosnek i oregano posiekaj w malakserze. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodaj przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotuj sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszaj dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotuj częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie dopraw sos, jeżeli trzeba.

Porady

Pulpeciki można podawac z ugotowanym makaronem luz ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować