Do tych pulpecików systematycznie powracam, bo działają kojąco na mój żołądek, podniebienie i nastrój.
30 min
Składniki:
Pulpeciki:
pół kg mięsa wieprzowego mielonego (może by pół na pól wieprzowina z wołowiną)
1 jajko
1 rozduszony ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki kaszy mannej lub bułki tartej
duża szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego (lub 700 g przecieru pomidorowego)
szczypta cukru
sól i pieprz
100 ml pełnotłustego mleka
Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na pulpeciki wymieszaj w dużej misce i ulep kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóż na tacy lub półmisku, przykryj folią i wstaw na pół godziny do lodówki.
Cebulę, czosnek i oregano posiekaj w malakserze. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodaj przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotuj sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszaj dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotuj częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie dopraw sos, jeżeli trzeba.
Porady
Pulpeciki można podawac z ugotowanym makaronem luz ryżem.
Komentarze