Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce
1 żółtko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku,
mąka do obtoczenia
Sos koperkowy:
pęczek koperku
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
około 1 litra wody
kawałek korzenia pietruszki, selera
Pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;)
2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu).
Komentarze