Pulpeciki W Sosie Koperkowym

5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1/2 kg mięsa mielonego
    dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce
    1 żółtko
    1 łyżka bułki tartej
    sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku,
    mąka do obtoczenia


    Sos koperkowy:

    pęczek koperku
    2-3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
    około 1 litra wody
    kawałek korzenia pietruszki, selera
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;)
    2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
    3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
    Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
    4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
    Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować