Pulpeciki w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Szybki, sycący, prosty, tani i smaczny obiad, który w dodatku posmakuje każdemu domownikowi? To na pewno pulpeciki w pomidorach. Można je podać z ulubionymi dodatkami- makaronem, kaszą, czy ryżem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpeciki:
    -0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    -1 jajko
    -1 mała drobno posiekana cebulka
    -1 łyżka bułki tartej
    -1 łyżeczka czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka majeranku
    -1/2 łyżeczki soli
    -duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
    -ok 2 łyżki mąki do obtoczenia

    Sos:
    -1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
    -2 puszki pomidorów krojonych w puszce
    -2 ząbki czosnku
    -do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i ok. 1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    -olej rzepakowy do smażenia

Pulpeciki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki pulpecików (z wyjątkiem mąki) wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 4 minuty z każdej strony.
  • 2. Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę by smaki się przegryzły. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy