Pulpeciki w podwójnej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Często je przyrządzam gdyż mój mężczyzna przepada za nimi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ETAP PIERWSZY:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebulka
    1 koncentrat pomidorowy
    1l wody
    30 dkg białej drobno szatkowanej kapusty
    kilka sztuk ziela angielskiego i liścia laurowego
    płaska łyżeczka ostrej papryki
    sól pieprz do smaku
    ETAP DRUGI:
    mieszanka chińska
    przyprawa do dań chińskich
    torebka ugotowanego ryżu

Pulpeciki w podwójnej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsko mielone i szatkowana kapusta 1. Kapustę drobno szatkujemy i dzielimy na dwie części,do jednej części dodajemy mięso mielone,cebulkę jajko,sól,pieprz i paprykę ostrą.Mieszamy.Do garnka wlewamy litr wody.Z mielonego formujemy malutkie pulpeciki,wrzucamy do wody,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, drugą część szatkowanej kapusty,po 30 min pyrkania dorzucamy koncentrat pomidorowy i czekamy kolejne 30min.Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
  • czary-mary 2. Gdy na drugi dzionek zostaną Ci takie pyszne klopsiki,nie musisz jeść tego samego,zaczaruj swój obiad (: dorzuć pół woreczka mieszanki chińskiej,dodaj łyżeczką przyprawy do potraw chińskich,ugotuj torebkę ryżu i obiad gotowy

Porady

Kiedy sosik jest zbyt rzadki można dodać sos jasny pieczeniowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy