Pulpeciki w młodej kapuście

0 (0 ocen)

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a mój mąż jadłyby ją codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • PULPECIKI:
    250 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego
    1 mała cebulka
    1 jajko
    1 bułka
    mleko do namoczenia bułki
    sól
    pieprz czarny

    1 kapusta młoda mała
    3 łyżki koperku
    50g masła
    pieprz ziołowy
    sól
    pieprz czarny

Pulpeciki w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Do mięsa dodać bułkę, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić i przyprawić. Formować małe pulpeciki o średnicy ok 3 cm. Smażyć na rumiano z każdej strony.
  • 2. Kapustę drobno poszatkować, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy.
  • 3. Do kapusty przełożyć obsmażone pulpeciki i wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka, a większość płynów odparuje. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy