Pulpeciki spaghetti w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna obiadowa potrawa.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g zmielonej łopatki wieprzowej
    1 saszetka ryżu
    1 jajko
    Cebula
    Majeranek
    Wegeta
    Pieprz
    500g makaronu
    Sos śmietanowy:
    400g śmietany 18%
    2 łyżeczki mąki tortowej
    50ml wody

Pulpeciki spaghetti w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zrumieni.
  • 3. Łopatkę wyrabiamy z jajkiem, ryżem, cebulą i przyprawami.
  • 4. Formujemy w kulki, obtaczamy w mące, podsmażamy aż się zarumienią i zdejmujemy je z patelni.
  • 5. Między czasie gotujemy makaron.
  • 6. Na patelnie wlewamy wodę aż się zagotuje.
  • 7. Śmietanę mieszamy z mąka i wlewamy na patelnie i mieszamy aż się połączy z wodą.
  • 8. Sos łączymy z pulpecikami i dusimy przez 5 minut na patelni.
  • 9. Pulpeciki w sosie podajemy razem z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy