Pulpeciki rybne z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Niebo w gębie... z aromatycznym koperkowym sosikiem smakują rewelacyjnie.
I na dodatek nie są smażone na patelni, tyko pieczone w piekarniku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • PULPETY:

    200 g ugotowanego ryżu
    500 g filetów rybnych
    1 jajo
    garść startego parmezanu
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do skropienia pulpetów

    SOS:

    garść koperku
    200 ml śmiatanki 30%
    250 ml bulionu warzywnego
    1 żółtko
    30 g masła
    30 g mąki
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Pulpeciki rybne z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić, odcisnąć, przemielić.
    Wszystkie składniki na pulpeciki wymieszać w misce na jednolitą masę.
    Uformować 15 pulpetów, obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przed pieczeniem skropić delikatnie olejem.
    Piec 45 minut w 190 stopniach.

    Masło roztopić, dodać mąkę ciągle mieszając.
    Do zasmażki wlać bulion, śmietankę - dokładnie i energicznie rozprowadzając, by nie powstały grudki.
    Następnie dodać żółtko i sok z cytryny, gotować na małym ogniu.
    Pod koniec dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Upieczone pulpety podawać z sosem koperkowym.







    INSPIRACJA: slodkoslonepichcenie.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż jaśminowy Ryby Parmezan Koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować