Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

  • wyświetlono: 96 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na obiad przygotowałam pulpeciki rybne z sosem pieczarkowym. Pulpeciki upiekłam w piekarniku, ale można usmażyć je na patelni na tłuszczu, nam w takiej wersji bardzo smakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym, który wyszedł mi niezwykle pyszny i pachnący. I obowiązkowo z posypane zieleniną. Danie można podać dodatkowo z ziemniakami czy ulubioną surówką.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Na pulpeciki:
55 dag filetów z mintaja ( u mnie mrożone )
1 jajko
1 pszenna bułka
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania
papryka słodka mielona według uznania
lubczyk suszony według uznania

Na sos pieczarkowy:
50 dag pieczarek
1 średnia cebula
pół łyżki masła
330 g śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek suszony według uznania

Dodatkowo:
szczypiorek według uznania
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki rybne z piekarnika z sosem pieczarkowym

  • 1. Pulpeciki: Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Filety z mintaja wraz z bułką mielimy w maszynce do mięsa. Do masy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Następnie formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.
  • 2. Pieczenie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy pulpeciki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • 3. Sos pieczarkowy: Gdy pulpeciki się pieką przygotowujemy sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
  • 4. Podanie: Gorące pulpeciki podajemy z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk pulpecików.
Porcja dla 4 osób.
Danie można posypać posiekanym koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkimintajgrzybyobiadsossos pieczarkowyrybyz piekarnikapulpeciki rybnekotlety rybne

Komentarze

Podobne przepisy

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Pampuchy inaczej kluski na parze...

pulpeciki w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Klaudia0318

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Uwielbiam pulpety w każdym sosie.

pulpety

Dodane przez: paolineczka

Pulpeciki z oliwkami w sosie pieczarkowym

Na początku roku dostałam wspaniałą...

Schabowe z sosem pieczarkowym

Dodane przez: 2milutka

Schabowe z sosem pieczarkowym

Można powiedzieć polska klasyka....

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

Dodane przez: Cukiereczek

Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

Danie polecam osobom, które są...

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Dodane przez: kuchenny świat

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Zapraszam na pyszne pulpeciki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE