PULPECIKI RYBNE Z MUSEM KORNISZONOWYM

0 (0 ocen)

Kiedyś moja Mama zawsze na Wielkanoc robiła klopsiki rybne na zimno z kleksem majonezu. Z sentymentem wspominam tą przystawkę, więc zamiast majonezu zrobiłam mus . Pulpeciki na zimno są bardzo smaczne i mogą być przystawką na zimowe wieczory jak również podane do śniadania wielkanocnego.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 10- 11 pulpecików:

    --- 1/2 kg zmielonej ryby morskiej ( miałam mintaja)
    --- 1 sucha bułka
    --- 2 płaskie łyżki kaszki mannej
    --- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    --- 1 średnia cebula
    --- 2 żółtka
    --- 1 płaska łyżka majonezu
    --- pieprz i sól
    --- bułka tarta do obsypania pulpetów
    MUS:

    --- 120 gram serka mascarpone
    --- 120 gram ogórków korniszonów
    --- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
    --- 2 łyżki wody
    --- sól i pieprz
    --- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pulpeciki rybne z musem korniszonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sposób przygotowania 1. 1) Rybę drobniutko posiekać lub zmielić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła klarowanego lub oleju. Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć- najlepiej zmielić razem z rybą.
    2) Wszystkie składniki wyrobić doprawić solą i pieprzem i pozostawić masę na ok. pół godziny w spokoju - uformować pulpeciki. Masa jest dość rzadka- należy maczać dłonie w wodzie , formować pulpeta i na dłoni posypywać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na dość wolnym ogniu z obu stron na rumiano, delikatnie obracając.Osączyć na papierze kuchennym. Pozostawić do ostudzenia.

    1) Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej chłodnej wody. Po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2) Ogórki rozdrobnić blenderem lu w robocie. Dodać do serka, wymieszać i ponownie zmiksować na w miarę gładką masę- całkiem gładka nie będzie.
    3) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2- 3 łyżki musu ogórkowego- wymieszać i dopiero dodać do masy. Dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić chwilę, żeby mus zaczął tężeć.
    4) Mus dekoracyjnie wycisnąć rękawem cukierniczym i udekorować- co widać na fotografii. Schłodzić.
    Do dekoracji użyłam marynowane cebulki i pestki granatu oraz liście pietruszki ozdobnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować