Pulpeciki rybne pachnące kolendrą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne pulpeciki rybne z aromatyczną przyprawą curry i kolendrą to fajna propozycja nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na imprezie, polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 400-500 gram filetów z białej ryby ( u mnie mintaj )
    1 łyżeczka curry
    1 jajko
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    ½-1 papryczka chilli
    2 łyżki posiekanej kolendry
    Około ½ szklanki mąki
    Skórka otarta z ½ limonki lub cytryny
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Ryba

Pulpeciki rybne pachnące kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, dokładnie oczyszczamy z ości (jeśli są ) i osuszamy. Za pomocą ostrego noża rybę siekamy najdrobniej jak się da – przekładamy do miski.

    Do pokrojonej ryby wbijamy jajko, dodajemy curry, posiekaną kolendrę i szczypiorek, skórkę otartą z limonki i posiekaną chilli- doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy najpierw połowę mąki i starannie wszystko mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

    Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję ciasta i formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 5-8 minut z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu ).

    Usmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem np. słodkim chilli lub ulubionymi surówkami np. z białej kapusty w chińskim stylu.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować