Pulpeciki pietruszkowe z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce. Następnie do mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.
2.Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka razem z obsmażonymi pulpeciki i gotujemy do miękkości.
4.Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pulpecików, następnie wlewamy do pulpecików, zagotowujemy, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
5.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.
6.Na talerze nakładamy porcja makaronu, pulpecików i sosu. Podajemy.
Komentarze