Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami

0 (0 ocen)

Pyszne mięciutkie pulpeciki duszone w sosie, nadziewane chrupiącymi orzechami i słodkawymi buraczkami. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i rodzinne spotkanie.

Składniki:

  • Składniki główne:
    · 50g mięsa mielonego z piersi indyczej
    · 2 średnie buraki
    · około 10-15 orzechów włoskich (w zależności od wielkości pulpecików)

    Składnik pomocniczy:
    · 2 jajka

    Składniki robocze:
    · pół cebuli
    · pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia pulpecików
    · 2 łyżeczki masła klarowanego do przesmażenia buraków
    · łyżeczka tartego chrzanu
    · olej do smażenia
    · kostka rosołowa drobiowa
    · sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na dwóch łyżeczkach masła klarowanego, a następnie dodajemy chrzan, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż buraczki zmiękną, w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. pozostawiamy do wystygnięcia.
    Z mięsa, jajek, bułki tartej i drobno poszatkowanej cebuli zagniatamy masę na pulpety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
    Z masy formujemy niewielkie placuszki. na środek każdego wykładamy małą łyżeczkę buraczków i kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Zlepiamy i formujemy pulpecik.
    Pulpeciki smażymy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem z kostki rosołowej (500ml), dodajemy 2 listki laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 12-15 minut od czasu do czasu delikatnie przewracając pulpeciki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować