Pyszne mięciutkie pulpeciki duszone w sosie, nadziewane chrupiącymi orzechami i słodkawymi buraczkami. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i rodzinne spotkanie.
Składniki:
Składniki główne:
· 50g mięsa mielonego z piersi indyczej
· 2 średnie buraki
· około 10-15 orzechów włoskich (w zależności od wielkości pulpecików)
Składnik pomocniczy:
· 2 jajka
Składniki robocze:
· pół cebuli
· pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia pulpecików
· 2 łyżeczki masła klarowanego do przesmażenia buraków
· łyżeczka tartego chrzanu
· olej do smażenia
· kostka rosołowa drobiowa
· sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na dwóch łyżeczkach masła klarowanego, a następnie dodajemy chrzan, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż buraczki zmiękną, w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. pozostawiamy do wystygnięcia.
Z mięsa, jajek, bułki tartej i drobno poszatkowanej cebuli zagniatamy masę na pulpety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z masy formujemy niewielkie placuszki. na środek każdego wykładamy małą łyżeczkę buraczków i kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Zlepiamy i formujemy pulpecik.
Pulpeciki smażymy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem z kostki rosołowej (500ml), dodajemy 2 listki laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 12-15 minut od czasu do czasu delikatnie przewracając pulpeciki.
Smacznego
Komentarze