Pulpeciki mięsno-ryżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulpety z mięsem, ryżem i natką pietruszki scalone odrobiną koncentratu pomidorowego. Bardzo smaczne zarówno same jak i do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 20 pulpecików:

    25 dkg wieprzowego mięsa mielonego
    1.5 szklanki ugotowanego ryżu
    pęczek pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    mały słoiczek przecieru pomidorowego (ok. 150g)
    0,5 l wody
    0.5 l bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki pszennej

Pulpeciki mięsno-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki łączymy ze sobą 1. Mięso wieprzowe łączymy z ryżem, pietruszką oraz 3 łyżeczkami przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • z masy formujemy pulpeciki 2. Z powstałej masy formujemy pulpety. Smażymy na patelni teflonowej często obracając by się nie przypaliły.
  • 3. Po upieczeniu stawiamy na najmniejszym ogniu , zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego odparowania bulionu.
  • 4. Wodę, pozostały przecier i mąkę łączymy ze sobą i gotujemy na małym ogniu. Zalewamy pulpety i smażymy jeszcze 2 minutki. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy