Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym (wersja delikatna)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to delikatna wersja pulpecików - idealna dla dzieci. Świeży lubczyk nadaje intensywnego aromatu i smaku, w towarzystwie pietruszki i majeranku zyskujemy pyszny obiad! Ja użyłam warzyw z gotowania bulionu - nic się nie marnuje :) podałam z kaszą gryczaną, ale mogą być też inne dodatki.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 duże gałązki świeżego lubczyku
    1 jajko
    2 ugotowane marchewki
    1 ugotowana pietruszka
    3-4 łyżki bułki tartej
    3/4 ziołowego serka topionego (75g)
    3 łyżki majeranku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki lubczykowe w sosie ziołowo-pietruszkowym (wersja delikatna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmieloną (np. blenderem) ugotowaną pietruszkę, drobno pokrojoną marchewkę, posiekane pół pęczka lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy małe piłeczki.
  • 2. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, na wrzątek ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wody i robimy z niej sos.
  • 3. Sos: do gotującej się wody wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy, wsypujemy pozostałą posiekaną część liści lubczyku i natkę pietruszki. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie.
  • 4. Pulpeciki wkładamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.

Porady

Doprawić można bardziej - ta wersja jest delikatna, bo przygotowałam jeden obiad dla nas i Córeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować