Aromatyczne pulpeciki z sosem rydzowym to wspaniałe danie,którym zaskoczysz nie jednego gościa w swoim domu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
500 g świeżych rydzy (mogą być mrożone)
Cebula
świeży koperek
2 marchewki
por
seler
2 jajka
sól i pieprz do smaku
śmietanka 18% do zup i sosów
Pulpeciki indycze w intensywnym sosie rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem ,dodać jajka oraz jedną starkowaną cebulę,wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok 20 minut.Do garnka wlać 700 ml wody ,wrzucić posiekane warzywa,zagotować bulion.Mięso wyjmujemy z lodówki i formujemy małe kulki,delikatnie wrzucamy do garnka ,gotujemy na małym ogniu,pod koniec wrzucamy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2.Rydze płukamy i odsączamy z wody,wrzucamy na patelnię,smażymy na małym ogniu, nie czekamy aż całkowicie pozbędą się wody ,następnie wrzucamy 1/2 kostki masła, posiekaną cebulkę oraz posiekany koperek, dusimy pod przykryciem, na koniec polewamy śmietanką 18 % i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
3.Pulpety wykładamy na talerzu wraz z sosem rydzowym ,całość przybieramy koperkiem i marchewką. Smacznego!
Komentarze