Pulpeciki drobiowo-warzywne (oszczędne)

0 (0 ocen)

Wiele razy na mojej stronie mowilam o tym,ze nic w kuchni nie moze sie marnowac- mozemy zawsze przetworzyc pozostale produkty i wyczarowac cos smacznego-cos z niczego jak wlasnie te pulpeciki.

Składniki:

  • .800 gr.warzyw rosolowych i miesa z kurczaka
    .2 kromki suchego chleba
    .3 lyzki bulki tartej
    .1 jajko
    .pietruszka
    .sol i pieprz
    .maka pszenna do panierki ( u mnie razowa )

Pulpeciki drobiowo-warzywne (oszczędne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba namaczamy w mleku,odciskamy dokladnie.
  • 2. Warzywa ( marchew,pietruszka,seler,cebula,czosnek ),kawalki kurczaka ugotowane w rosole,wyciagamy szumowka,studzimy i odciskamy na papierze kuchennym,potem oddzielamy mieso od kosci i razem z warzywamy mielimy maszynka do miesa .
  • 3. Do masy warzywno- miesnej dodajemy namoczony chleb,bulke tarta,jajko,przyprawy i pietruszke nastepnie zagniatamy i odstawiamy na 1/2 godz.
  • 4. Na talerz wysypujemy make,z masy robimy malenkie pulpeciki i panierujemy maka.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej roslinny i smazymy na zloto,potem przekladamy je na papier kuchenny.
  • Pulpeciki drobiowo- warzywne ( oszczedne ) 6. Podajemy przeklute szpatulka jako przekaska,lub jako dodatek do pomidorowej lub rosolu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy