Wiele razy na mojej stronie mowilam o tym,ze nic w kuchni nie moze sie marnowac- mozemy zawsze przetworzyc pozostale produkty i wyczarowac cos smacznego-cos z niczego jak wlasnie te pulpeciki.
Składniki:
.800 gr.warzyw rosolowych i miesa z kurczaka
.2 kromki suchego chleba
.3 lyzki bulki tartej
.1 jajko
.pietruszka
.sol i pieprz
.maka pszenna do panierki ( u mnie razowa )
Pulpeciki drobiowo-warzywne (oszczędne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kromki chleba namaczamy w mleku,odciskamy dokladnie.
2.Warzywa ( marchew,pietruszka,seler,cebula,czosnek ),kawalki kurczaka ugotowane w rosole,wyciagamy szumowka,studzimy i odciskamy na papierze kuchennym,potem oddzielamy mieso od kosci i razem z warzywamy mielimy maszynka do miesa .
3.Do masy warzywno- miesnej dodajemy namoczony chleb,bulke tarta,jajko,przyprawy i pietruszke nastepnie zagniatamy i odstawiamy na 1/2 godz.
4.Na talerz wysypujemy make,z masy robimy malenkie pulpeciki i panierujemy maka.
5.Na patelni rozgrzewamy olej roslinny i smazymy na zloto,potem przekladamy je na papier kuchenny.
6.Podajemy przeklute szpatulka jako przekaska,lub jako dodatek do pomidorowej lub rosolu.
Komentarze