PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Danie o wyrazistym smaku. Idealne dla dzieci po 12 miesiącu i osób z dietą lekkostrawną.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 500 g piersi z kurczaka
    * 60 g czerstwej bułki pszennej ( 1 sztuka)
    * 200 ml mleka 2%
    * 2 jajka
    * 1 ząbek czosnku
    * 1,5 l bulionu drobiowego
    * 2 łyżki masła roślinnego
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1 pęczek koperku
    * 50 ml śmietany 12%
    * 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
    * 2 żółtka
    * pieprz biały
    * gałka muszkatołowa
    * sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę kroimy na ćwiartki i moczymy w mleku przez 15 minut. Opłukane i osuszone piersi z kurczaka mielimy z odciśniętą bułką. Następnie mieszamy z jajkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy pieprzem. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu drobiowego i kiedy zacznie wrzeć, wkładamy pulpety. Gotujemy na niewielkim ogniu 12 minut i wyjmujemy je łyżką cedzakową. W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy na średnim ogniu 2 minuty tak żeby mąka się nie przyrumieniła. Ciągle mieszając wlewamy 150 ml bulionu po pulpetach i gotujemy 5 minut. Następnie wkładamy pulpety, drobno posiekany koperek i gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy wcześniej rozbełtane jajka z jogurtem i śmietaną. Na koniec doprawiamy do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować