Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę kroimy na ćwiartki i moczymy w mleku przez 15 minut. Opłukane i osuszone piersi z kurczaka mielimy z odciśniętą bułką. Następnie mieszamy z jajkami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy pieprzem. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu drobiowego i kiedy zacznie wrzeć, wkładamy pulpety. Gotujemy na niewielkim ogniu 12 minut i wyjmujemy je łyżką cedzakową. W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Smażymy na średnim ogniu 2 minuty tak żeby mąka się nie przyrumieniła. Ciągle mieszając wlewamy 150 ml bulionu po pulpetach i gotujemy 5 minut. Następnie wkładamy pulpety, drobno posiekany koperek i gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy wcześniej rozbełtane jajka z jogurtem i śmietaną. Na koniec doprawiamy do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
Komentarze