Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo prosty przepis,ale i bardzo smaczny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Pulpeciki:
    1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
    1 jajko
    1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta

    Warzywa:
    1 kilogram marchewki
    1 szklanka groszku zielonego (świeżego,mrożonego lub z puszki )
    sól,pieprz
    cukier
    3-4 łyżki masła
    kilka gałązek natki pietruszki

Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić ,umyć,osuszyć i zmielić w maszynce.
    Do mięsa wbić jajko,dodać bułkę ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Formować małe pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
  • Smażenie pulpecików. 2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki aż będą miękkie i zrumienione.
  • 3. Marchewki obrać,umyć i pokroić w słupki.Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości,następnie odcedzić.
  • 4. Do marchewki dodać masło,groszek i chwilę przesmażyć,następnie przyprawić do smaku solę,pieprzem i cukrem.
  • Gotowe danie. 5. Na talerze nakładać porcje marchewki z groszkiem,pulpeciki i posypywać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Z przepisu wyszło mi 12 pulpecików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy