Pulpeciki cukiniowe w sosie pomidorowo - paprykowym z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myję , cebulę i cukinię( nie obieram ) ścieram na tarce na średnich oczkach.
Do startych warzyw dodaję jajka ,przyprawę ,drobno posiekaną szałwię ,oraz dosypuję make ,nie za dużo tak aby można było formować pulpeciki. Uformowane kuleczki gotuję w wywarze .Następnie wyjmuję i przekładam do naczynia.
2.sos:
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oliwie, następnie dodaję pokrojoną paprykę i pomidory, duszę 10 minut, Sos przelewam do blendera , dodaję przyprawy i ząbki czosnku , miksuję .Ponownie smakuję ,sos powinien mieć smak kwaśno -słodki .
3.Sosem zalewam pulpeciki.
Podaję na ciepło ,posypane posiekaną szałwią .
Komentarze