Pulpeciki cukiniowe w sosie pomidorowo - paprykowym z szałwią

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapach szałwii jest obłędny, dodana do pulpecików wzbogaciła ich smak i aromat potrawy.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpeciki:

    cukinia 1 sztuka
    jajka 2 sztuki
    mąka pszenna
    szałwia kilka listków
    cebulka 1 sztuka
    przyprawa do warzyw 1 łyżeczka
    wywar warzywny 1 litr

    sos :

    pomidor malinowy 2 sztuki
    papryka czerwona 1 sztuka
    cebula biała 1 sztuka
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    cukier
    czosnek 1 lub 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sos warzywny

Pulpeciki cukiniowe w sosie pomidorowo - paprykowym z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myję , cebulę i cukinię( nie obieram ) ścieram na tarce na średnich oczkach.
    Do startych warzyw dodaję jajka ,przyprawę ,drobno posiekaną szałwię ,oraz dosypuję make ,nie za dużo tak aby można było formować pulpeciki. Uformowane kuleczki gotuję w wywarze .Następnie wyjmuję i przekładam do naczynia.
  • 2. sos:
    Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oliwie, następnie dodaję pokrojoną paprykę i pomidory, duszę 10 minut, Sos przelewam do blendera , dodaję przyprawy i ząbki czosnku , miksuję .Ponownie smakuję ,sos powinien mieć smak kwaśno -słodki .
  • 3. Sosem zalewam pulpeciki.
    Podaję na ciepło ,posypane posiekaną szałwią .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować