Pulled pork czyli wyczesane mięso to jedna z moich ulubionych potraw ever. Uwielbiam ją za wszechstronność – z frytkami i surówką będzie świetnym obiadem, z pieczywem sprawdzi się w roli śniadania, lunchu czy kolacji.
5 godz.
Składniki:
2,5 kg łopatki wieprzowej ( zaufajcie mi mniejszej ilości nie opłaca się robić )
Mieszanka przypraw :
1 łyżka mielonego cuminu
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka pieprzy Cayenne
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
3 łyżki brązowego cukru
Solanka
½ szklanki soli
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mieszanki przypraw
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
Woda ( tyle aby przykryła mięso )
Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina a`la igraszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na mieszankę przypraw łączymy w miseczce, tak aby stworzyły jednolitą przyprawę. Wodę gotujemy , dodajemy sól i cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy woda wystygnie dodajemy 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw, liście laurowe i ziele angielskie. Umyte mięso przekładamy do solanki i marynujemy minimum 6 godzin. Zamarynowane mięso wyciągamy z solanki, osuszamy dokładnie i wcieramy w nie przygotowaną mieszankę przypraw. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Mięso przekładamy do naczynie żaroodpornego, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i pokrywką (jeśli naczynie ją ma ). Łopatkę pieczemy minimum 5,5 godziny ( tak to nie żart ! ), ale im dłużej tym mięso będzie delikatniejsze U[pieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mięso wystygnie za pomocą dwóch widelców rozrywamy je na włókna. Pulled pork podajemy jako drugie danie ale świetnie komponuje się w kanapach.
Komentarze