Pulled pork

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Dziś zapraszam na „wyczesaną” wieprzowinę, czyli pulled pork! Obłędne w smaku mięso, które rozpływa się w ustach. Wiem.. wiem.. przerażający jest ten czas pieczenia ale gwarantuję Wam, że dla tego smaku i aromatu warto.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    ◦110 g brązowego cukru
    ◦40 ml sosu Worcestershire
    ◦30 ml sosu sojowego
    ◦25 ml octu winnego czerwonego
    ◦½ szklanki pikantnego ketchupu
    ◦30 ml sosu chili
    ◦1 łyżka musztardy rosyjskiej
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦1 cebula
    ◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    ◦½ łyżeczki mielonego kminku
    ◦6 wędzonych śliwek
    ◦pieprz mielony

    Składniki na solankę:
    ◦2 litry wody
    ◦4 łyżki soli
    ◦3 łyżki brązowego cukry
    ◦3-4 liście laurowe
    ◦3-4 ziela angielskie
    ◦4 łyżki marynaty (przepis powyżej)
    ◦1 ½ kg łopatki wieprzowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty:
    Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

    Przygotowanie solanki:
    W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.

    Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy.

    Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.

    Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.

    Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.

    Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować