Dziś zapraszam na „wyczesaną” wieprzowinę, czyli pulled pork! Obłędne w smaku mięso, które rozpływa się w ustach. Wiem.. wiem.. przerażający jest ten czas pieczenia ale gwarantuję Wam, że dla tego smaku i aromatu warto.
10 godz.
Składniki:
Składniki na marynatę:
◦110 g brązowego cukru
◦40 ml sosu Worcestershire
◦30 ml sosu sojowego
◦25 ml octu winnego czerwonego
◦½ szklanki pikantnego ketchupu
◦30 ml sosu chili
◦1 łyżka musztardy rosyjskiej
◦2-3 ząbki czosnku
◦1 cebula
◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
◦½ łyżeczki mielonego kminku
◦6 wędzonych śliwek
◦pieprz mielony
Składniki na solankę:
◦2 litry wody
◦4 łyżki soli
◦3 łyżki brązowego cukry
◦3-4 liście laurowe
◦3-4 ziela angielskie
◦4 łyżki marynaty (przepis powyżej)
◦1 ½ kg łopatki wieprzowej
1.Przygotowanie marynaty:
Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanie solanki:
W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.
Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.
Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.
Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.
Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.
Komentarze