Pulchne faworki drożdżowe

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    50 g drożdży
    3 kostki smalcu do smażenia
    cukier puder
    sól
    cukier waniliowy bio
    80 g rozpuszczonego masła
    szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Pulchne faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Drożdże ,łyżkę cukru ,łyżkę mąki ,1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.

    Jajka utarłem z cukrem i cukrem waniliowym ,dodałem do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli). Ciasto wyrabiałem 20 min,po czym odstawiłem na kolejne 20 do wyrośnięcia. Rozwałkowałem ciasto ,ponacinałem w paski ,wywinąłem i smażyłem na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Posypałem cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować