Zawsze się udaje,każdemu smakuje i szybko się robi.
Przepis ze strony Obżarciuch.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
4 jajka L
3 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl.oleju
1 szkl.wody gazowanej lub oranżady
1,5 szkl.cukru
2 łyżki kakao
250 g malin lub innych ulubionych owoców
Pulchne ciasto łaciate z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę,stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia,olej i wodę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części,jedną część ciasta pozostawiamy jasną a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian łyżkami raz ciasto jasne,raz ciemnie a następnie przykrywamy jasne ciemnym i na odwrót.
Na wierzchu ciasta układamy maliny,delikatnie je wtykając.
2.Pieczemy ok.50 min.w temp.180 C.
Letnie ciasto można posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto jest równie smaczne z wiśniami,przed nałożeniem malin zrobiłam esy floresy wykałaczką na cieście.
Komentarze