Pulchne Ciasto Łaciate z Malinami

4.5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze się udaje,każdemu smakuje i szybko się robi.
Przepis ze strony Obżarciuch.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    4 jajka L
    3 szkl.mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.oleju
    1 szkl.wody gazowanej lub oranżady
    1,5 szkl.cukru
    2 łyżki kakao
    250 g malin lub innych ulubionych owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pulchne ciasto łaciate z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulchne ciasto. 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę,stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia,olej i wodę.
    Ciasto dzielimy na 2 równe części,jedną część ciasta pozostawiamy jasną a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian łyżkami raz ciasto jasne,raz ciemnie a następnie przykrywamy jasne ciemnym i na odwrót.
    Na wierzchu ciasta układamy maliny,delikatnie je wtykając.
  • Pulchne ciasto. 2. Pieczemy ok.50 min.w temp.180 C.
    Letnie ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest równie smaczne z wiśniami,przed nałożeniem malin zrobiłam esy floresy wykałaczką na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować