Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Perełki z tapioki są podstawą wielu deserów azjatyckich. Mają neutralny smak, który najlepiej "podkręcić" za pomocą cukru, miodu lub innych dodatków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (3-4 porcje)
    1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
    3 szklanki mleka
    2-3 łyżki cukru (lub według smaku)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    konfitura truskawkowa

Pudding z perełek tapioki z konfiturą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
    Następnie dodać cukier oraz sól i zagotować.
    Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
    Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
    Podawać po schłodzeniu z konfiturą truskawkową.

Komentarze

Podobne przepisy