Pudding z kaszy jaglanej z granolą

0 (0 ocen)

Smaczne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puddingu z kaszy jaglanej. Proste w przygotowaniu, pomimo tego, że składa się z kilku warstw.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody do gotowania kaszy
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    ok 4 łyżek dżemu z czarnego bzu
    ok 4 łyżek dżemu z dzikiej róży
    parę łyżek granoli

Pudding z kaszy jaglanej z granolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0719d1u 1. Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Wlać mleko i miksować blenderem, aż masa stanie się jednolita.
  • image-1r3eg8p 2. Kaszę podzielić na cztery części. Do jednej dodać 2 łyżki dżemu z czarnego bzu, do drugiej dżem z dzikiej róży, a dwie pozostałe pozostawić bez dodatków. Warstwy nakładać do szklaneczek przesypując je granolą. Na wierzch położyć po łyżce samego dżemu, bo jest naprawdę smaczny :)

Komentarze

Podobne przepisy