Pudding z chia z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po kilku minutach zaczynają się „żelować”.

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka pełnego mleka
    3 łaskie łyżki nasion chia
    25g białej czekolady
    nasiona z ½ laski wanilii
    świeże owoce: maliny, jagody, borówki

Pudding z chia z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w małym garnku. Wrzucamy pokruszona czekoladę i ziarenka z połowy laski wanilii. Mieszamy dokładnie aż czekolada się rozpuści. Dosypujemy nasiona chia i mieszamy. Pozostawiamy na 5-10 minut i ponownie mieszamy. Wkładamy do wysokich szklanek i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Serwujemy z dużą ilością świeżych owoców (najlepiej miękkich) np. truskawek, malin, jagód.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy