Pudding ryżowy z jabłkiem i chia

0 (0 ocen)

To idealny pomysł na podwieczorek lub deser. Pudding ten to najlepsza alternatywa dla ryżu zapiekanego z jabłkami, pudding jest mniej czasochłonny.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    2-3 jabłka
    mleko
    Pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka chia

Pudding ryżowy z jabłkiem i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Na dno wlać troszkę wody, przykryć i dusić parę minut, do chwili aż jabłka będą miękkie. Odstawić.
  • 2. Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, wyjąć go z torebki, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem nie więcej niż do powierzchni ryżu. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie mleko i zgęstnieje, mieszać by się nie przypalił. Następnie dodać jabłka, nasiona chia, doprawić cukrem i cynamonem, wszystko wymieszać. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy