Pudding ryżowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem pudrem i serem na jednolitą masę.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy.
Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję w pucharkach tylko ozdabiamy).
Wykorzystałam ½ rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kiedy czekolada przestygła, umieściłam ją w rożku i wyciskałam do naczynia z zimną wodą. Czekolada zastygła momentalnie w postaci wstążek.
Deser można też udekorować samymi owocami.
Smacznego
Komentarze