Pudding ryżowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny deser z truskawkami na bazie ryżu i twarogu

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg truskawek
    ¾ szklanki ryżu
    20 dag twarogu
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    1 szklanka mleka
    ½ szklanki wody
    ¼ łyżki soli

Pudding ryżowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem pudrem i serem na jednolitą masę.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy.
    Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję w pucharkach tylko ozdabiamy).
    Wykorzystałam ½ rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kiedy czekolada przestygła, umieściłam ją w rożku i wyciskałam do naczynia z zimną wodą. Czekolada zastygła momentalnie w postaci wstążek.
    Deser można też udekorować samymi owocami.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy