Pudding kokosowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser z Timoru Wschodniego

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier: 3 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka: 2 łyżki
    - mleczko kokosowe: 2 szklanki
    - świeżo starty kokos lub wiórki kokosowe: 0.25 szklanki

Pudding kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. W rondlu podgrzewać 1 szklankę cukru. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie się z niego robić karmel zdjąć z ognia i rozlać do 2 naczyń żaroodpornych o pojemności 3 szklanek każde. Odstawić. Ubić jajka z 2 szklankami cukru. Mąkę wymieszać z dwoma łyżkami mleczka kokosowego. Mieszankę dodać do pozostałego mleczka kokosowego. Wymieszać z masą jajeczną. Rozlać do naczyń, do których wcześniej rozlaliśmy cukier. Piec w kąpieli wodnej przez 40 minut. Wyjąć z kąpieli. Po 20 minutach naczynia odwrócić i wyłożyć pudding na talerzyki. Chłodzić 6 - 8 godzin. Deser podawać posypany świeżym kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy