Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem

0 (0 ocen)

Co zrobić z czerstwym chlebem? ...pudding. A jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi na puddingu słodko, to proponuję pudding wytrawny :)

Składniki:

  • Składniki:
    kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)
    1 jajko
    100 mleka (albo śmietanki)
    1 łyżka roztopionego masła
    szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania
    pomidory w puszce
    pół ugotowanego kalafiora (można pominąć)
    3 ząbki czosnku
    pół cebuli
    10 dag żółtego sera
    garść orzechów włoskich albo piniowych
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pudding chlebowy 1. Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem.
  • 2. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki.
  • pudding chlebowy 3. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy.

Komentarze

Podobne przepisy