Słodkie weekendowe śniadanie a może deser - nie ważne kiedy jedzony pudding z nasionami chia, borówkami i chrupiącymi wiórkami kokosowymi zawsze zachwyci swoim smakiem każdego, polecam :D
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
¼ szklanki nasion chia
2/3 szklanki mleka
200 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki miodu
½ szklanki borówki amerykańskiej
½ szklanki jeżyn
2-3 łyżki wiórków kokosowych
Kilka listków mięty lub melisy (opcjonalnie)
Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko mieszamy w miseczce razem z jogurtem i miodem. Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypujemy nasiona chia – mieszamy raz jeszcze bardzo dokładnie i wstawiamy wszystko do lodówki na 4-6 godzin a najlepiej na całą noc.
Borówki jeżyny płuczemy, odsączamy na sitku i mieszamy.
Wiórki kokosowe prażymy na patelni aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Kiedy nasiona napęcznieją – mieszamy raz jeszcze i nakładamy po 1 łyżce do 4 szklanek. Na masę kładziemy po porcji owoców, na nie kładziemy następną porcję puddingu i znowu owoce. Posypujemy wszystko prażonymi wiórkami, dekorujemy owocami listkami mięty. Przed podaniem deser możemy jeszcze schłodzić, smacznego :D
Komentarze