Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa

5 (177 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodkie weekendowe śniadanie a może deser - nie ważne kiedy jedzony pudding z nasionami chia, borówkami i chrupiącymi wiórkami kokosowymi zawsze zachwyci swoim smakiem każdego, polecam :D

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ¼ szklanki nasion chia
    2/3 szklanki mleka
    200 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki miodu
    ½ szklanki borówki amerykańskiej
    ½ szklanki jeżyn
    2-3 łyżki wiórków kokosowych
    Kilka listków mięty lub melisy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pudding chia z jeżynami, borówkami i nutką kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy w miseczce razem z jogurtem i miodem. Kiedy wszystkie składniki się połączą wsypujemy nasiona chia – mieszamy raz jeszcze bardzo dokładnie i wstawiamy wszystko do lodówki na 4-6 godzin a najlepiej na całą noc.

    Borówki jeżyny płuczemy, odsączamy na sitku i mieszamy.

    Wiórki kokosowe prażymy na patelni aż nabiorą pięknego złotego koloru.

    Kiedy nasiona napęcznieją – mieszamy raz jeszcze i nakładamy po 1 łyżce do 4 szklanek. Na masę kładziemy po porcji owoców, na nie kładziemy następną porcję puddingu i znowu owoce. Posypujemy wszystko prażonymi wiórkami, dekorujemy owocami listkami mięty. Przed podaniem deser możemy jeszcze schłodzić, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować