Pudding chia z domowym kisielem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny oraz bezglutenowy pudding chia z domowym kisielem oraz świeżymi truskawkami. Pudding w pięknych kolorach zachęca do jedzenia. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl mleka
    3 płaskie łyżki nasion chia
    1 szkl napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego
    1 łyżeczka masła
    1 żółtko jaja
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    kilka świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding Napoje

Pudding chia z domowym kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki przelewamy mleko, wsypujemy chia, mieszamy i odstawiamy na ok. 4 godz w chłodne miejsce. Robimy kisiel: do garnka przelewamy 3/4 szkl napoju, dodajemy roztrzepane żółtko oraz masło i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego napoju wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy, aż nie będzie grudek. Gdy napój w garnku zacznie się gotować, wlewamy do niego pozostały napój z mąką i gotujemy jak normalny kisiel, odstawiamy do ostygnięcia. Jak pudding będzie już gęsty przekładamy go do dwóch pucharków. Na pudding wkładamy zimny kisiel. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kosteczkę. Układamy truskawki na górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować