Deser bananowy z kawową nutą smakową oraz dodatkiem orzeszków ziemnych w karmelu. Delikatny deser swą konsystencją przypominający piankę lub mus. Świetnie smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, a także podany na zimno.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 banany (ze skórką – łącznie 325 g, po obraniu – łącznie 200 g)
100 g orzechów ziemnych w karmelu
100 g okrągłych biszkoptów
5 żółtek
5 białek (zimne – z lodówki)
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt oraz żółtka, dodać obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki banany, wsypać orzechy, cukier, kawę i kardamon, wlać sok z cytryny. Składniki zblendować.
2.Następnie dodać pokruszone biszkopty i ponownie zblendować.
3.W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wymieszać z masą bananową.
4.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 35 – 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze