Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser bananowy z kawową nutą smakową oraz dodatkiem orzeszków ziemnych w karmelu. Delikatny deser swą konsystencją przypominający piankę lub mus. Świetnie smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, a także podany na zimno.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 banany (ze skórką – łącznie 325 g, po obraniu – łącznie 200 g)
    100 g orzechów ziemnych w karmelu
    100 g okrągłych biszkoptów
    5 żółtek
    5 białek (zimne – z lodówki)
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
    ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu 1. Do wysokiego naczynia przełożyć jogurt oraz żółtka, dodać obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki banany, wsypać orzechy, cukier, kawę i kardamon, wlać sok z cytryny. Składniki zblendować.
  • Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu 2. Następnie dodać pokruszone biszkopty i ponownie zblendować.
  • Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu 3. W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wymieszać z masą bananową.
  • Pudding bananowo – kawowy z orzechami w karmelu 4. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia 35 – 40 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować