Puchatek jagodowy-puszyste ciasto z aksamitnym kremem i rozkoszną konfiturą jagodową idealne do popołudniowej kawy ,znakomicie sprawdzi się też na świątecznym stole.
Krem budyniowy:
1 duży budyń śmietankowy
600 ml mleka 2%
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
25 dag margaryny lub masła
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
Poncz:
200 ml przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
sok z połówki cytryny
2 łyżki rumu
Dodatkowo:
200 ml konfitury jagodowej domowej roboty
50 g startej czekolady gorzkiej
Puchatek jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy zółtka ,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
2.Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka>mieszajac cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.
3.Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kapieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkę dobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a nastepnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna. Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.
4.Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasaczamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasaczamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .
Komentarze