Puchatek jagodowy

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puchatek jagodowy-puszyste ciasto z aksamitnym kremem i rozkoszną konfiturą jagodową idealne do popołudniowej kawy ,znakomicie sprawdzi się też na świątecznym stole.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka drobnego cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    1 duży budyń śmietankowy
    600 ml mleka 2%
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    25 dag margaryny lub masła

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    100 g białej czekolady
    250 g serka mascarpone
    Poncz:
    200 ml przegotowanej wody
    1 łyżka cukru pudru
    sok z połówki cytryny
    2 łyżki rumu

    Dodatkowo:
    200 ml konfitury jagodowej domowej roboty
    50 g startej czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puchatek jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec cukier i dalej miksujemy,następnie nie przerywając ubijania dodajemy zółtka ,oraz wsypujemy stopniowo mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki. Pieczemy około 25-30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
  • Ugotowany budyń 2. Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem z cukrem i cukrem waniliowym w reszcie rozprowadzamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka>mieszajac cały czas chwilę gotujemy odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając,aż powstanie aksamitny krem.
  • Masa 3. Masa śmietanowa: Serek mascarpone mieszamy z rozpuszczoną w kapieli wodnej białą czekoladą. Śmietanę kremówkę dobrze wcześniej schłodzoną ubijamy na sztywno dodają cukier puder a nastepnie serek wymieszany z czekoladą ,zmiksować dokładnie aby nie było grudek i masa była sztywna. Poncz: Do przegotowanej wody wyciskamy sok z cytryny dodajemy rum oraz cukier puder mieszamy.
  • Przekładanie ciasta 4. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasaczamy połową ponczu i wykładamy krem budyniowy ,przykrywamy biszkoptem,znów nasaczamy i smarujemy konfiturą jagodową,wykładamy masę śmietanową z czekoladą i posypujemy wierzch ciasta startą gorzką czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować