Miś "Puchatek"

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto, które nie wymaga dużo pracy,a zachwyciło wszystkich domowników zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki (pszenna, w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody

    Beza:
    4 białka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Masa:
    4 żółtka
    3 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    4 -5 łyżek kakao "Puchatek"
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna/masło
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    czekolada do dekoracji (użyłam "Kasztanki")
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miś "puchatek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, kakao. Na końcu dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (25-30min, temp. 180 stopni) i przekroić na pół.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej, dokładnie wymieszać. Piec 15 min. w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Masa: 2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń, kakao, mąkę i żółtka. Ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, utrzeć na gładką masę i następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać wystudzoną żelatynę.
  • 4. Przełożenie ciasta: Połowa kakaowego biszkoptu-1/3 masy- beza- 1/3 masy- druga połowa biszkoptu- pozostała masa- udekorować startą czekoladą lub wg uznania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować