Puchate racuszki

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo pulchne, delikatne i przy tym smaczne placuszki. Nie są smażone w dużej ilości tłuszczu, tylko duszone na parze. Idealne dla łasuchów na śniadanie bądź ciepłą kolację.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    20 ml mleka
    3-4 łyżki mąki
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masło do natłuszczenia patelni
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puchate racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puchate racuszki 1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry, żółtka i mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z jajkami. Patelnię natłuść masłem i kładź po dwie porcje ciasta na gorącą patelnię. Obok placków wylej trzy łyżki wody i przykryj pokrywką. Chwilę przytrzymaj, przewróć na drugą stronę i ponownie przykryj (w razie konieczności podlej wodą). W ten sposób przygotuj wszystkie racuszki. Racuszki podawaj z cukrem pudrem, owocami, nutellą lub polane syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować