Bardzo pulchne, delikatne i przy tym smaczne placuszki. Nie są smażone w dużej ilości tłuszczu, tylko duszone na parze. Idealne dla łasuchów na śniadanie bądź ciepłą kolację.
15 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
20 ml mleka
3-4 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do natłuszczenia patelni
Puchate racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry, żółtka i mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z jajkami. Patelnię natłuść masłem i kładź po dwie porcje ciasta na gorącą patelnię. Obok placków wylej trzy łyżki wody i przykryj pokrywką. Chwilę przytrzymaj, przewróć na drugą stronę i ponownie przykryj (w razie konieczności podlej wodą). W ten sposób przygotuj wszystkie racuszki. Racuszki podawaj z cukrem pudrem, owocami, nutellą lub polane syropem klonowym.
Komentarze